Så odlar du Paphiopedilum

Paphiopedilum är en lättskött orkidé som kan blomma när som helst på året. I naturen är den terrestial (markväxande) eller lithofytisk (lever på stenar).

Släktet Paphiopedilum ingår som en av fyra artgrupper i underfamiljen Cypripedoidae.

Paphiopedilum callosum var sublaeve
Paphiopedilum callosum var sublaeve

Utbredning

Paphiopedilum härstammar från Sydostasien och Indonesiens övärld. Det fins ca 70 arter varav de flesta lever litofytiskt (på sten) med ett tunt lager mossa, löv eller andra nedfallna material.

Två grupper

Det finns grovt indelat två grupper av Paphiopedilum, de fläckbladiga och de helgrönbladiga. Förr odlades nästan enbart de helgrönbladiga eftersom man hade det svalare i hemmen. Nu har de fläckbladiga tagit över mer och mer eftersom de klarar högre temperatur bättre.

Fläckiga blad

Fläckbladiga Paphiopedilum vill ha en temperatur mellan 15-25° C och den får gärna pendla mellan dessa gränser. Ljuskraven är låga för denna grupp så ett ljust norrfönster eller ett österfönster duger utmärkt. Vattning var 7-12 dag beroende på årstid. Vattna alltid efter ljuset – mer ljus mer vatten – mindre ljus mindre vatten. Paphiopedilum har oftast ingen utpräglad vilotid.

Paphiopedilum lawrenceanum
Paphiopedilum lawrenceanum

Paphiopedilumsläktet innehåller ca 70 arter, uppdelade i olika underfamiljer och den grupp som vi talar om här ingår i underfamiljen ”barbata” där bl.a. Paph. callosum, lawrenceana, argus och barbata ingår. Alla dessa är mycket tacksamma att odla på fönsterbänken.

Paphiopedilum Maudiae 'Charlotte'
Paphiopedilum Maudiae ’Charlotte’

Det finns även en hel del namnkunniga hybrider från denna grupp, bl.a. P. Maudiae, den kanske mest berömda och odlade av alla Paphiopedilum hybrider genom tiderna, framkorsad redan 1899. Blommorna på denna är vackert äppelgrön/vita. Det finns även riktigt mörkt vinröd/svarta sorter, så kallade ”Winicolor”.

Alla dessa är tacksamma att odla och blommar flitigt varje år. I Brachypetalum-gruppen ingår t. ex. P. bellatulum, P. concolor och P. leuchochilum som är helt fantastiska arter. Dessa är mer sällsynta och framför allt att kunna köpa dem i blom är sällsynt.

Det finns flera underfamiljer men dessa tar vi ej upp utan nämner bara ett antal andra trevliga arter som kan odlas med gott resultat hemma på fönsterbrädan: P. sukhakulii, P. delenatii, P. delenatii alba, P. villosum och sist men inte minst P. hirsutissimum, som ser ut att ha ett litet troll sittande inne i blomman…

Helgröna blad

Paphiopedilum med helgröna blad vill ha mer ljus än den förra och gärna svalare. Dessa tål temperaturer ner till 5° C. Det är faktiskt så att vissa arter i denna grupp kräver låg temperatur för att överhuvudtaget blomma då dessa växer på högre höjder. Det går emellertid utmärkt att odla även dessa i vanliga boningsrum, ställ helt enkelt ut dem på sommaren och ta in dem på höstkanten så brukar de komma igång med blomningen.

Paphiopedilum Vinicolor

Epiteten ”Vinicolor” är ett samlingsnamn för en färgvariation som förekommer inom Paphiopedilumsläktet som gör att blomfärgen blir mörkt vinröd till nästan svart. Detta är en ovanlig företeelse och eftersom Paphiopedilumsläktet inte går att klona får man förlita sig på frösådd eller delning.

Paphiopedilum 'Vinicolor Black Jack'
Paphiopedilum ’Vinicolor Black Jack’

Vid delning av en planta blir blomfärgen beständig men vid frösådd är det inte ovanligt att avkomman går tillbaka till sin ursprungsfärg. De så kallade ”Vinicolor” typerna förekommer vanligast hos de Paphiopedilum som har fläckiga blad. Dessa växer ganska snabbt och är lätta att sköta.

Näring och kompost

Näring ges var 14:e dag i perioden mars – oktober. Paphiopedilum vill gärna ha en mer fuktighetshållande kompost än vanliga orkidéer, lite vitmossa och torkade boklöv tillsatt den vanliga blandningen hjälper bra.

Placering

Fläckbladiga Paph bör placeras i norrfönster övriga i öst/väst, ljust men skuggigt. Paph med smala helgröna blad kan med fördel stå ute på sommaren. Trivs vid en temperatur på 17-25°.

Vattning

Under vinterhalvåret som är den mörkare årstiden så behöver de torka ut mellan vattningarna. Under sommarhalvåret då ljuset är bättre behöver man vattna oftare för att få plantan att växa till sig bra.

Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Pulvergödning ges vid varannan vattning året runt.

Använd Orchidéhusets specialnäring men överdosera aldrig mängden näring.

Omplantering

Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i orkidékompost (Orchidéhusets). Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.

Viktigt

Vatten får ej stå i bladrosetten!